Az ünnepek két kedvenc süteményét ötvöztem ebben a receptben, persze ez is egy véletlennek köszönhető, de szerencsés véletlennek tartom a dolgot :-) Jött pár vendég hozzánk, valamit ki kellett találni, ami gyorsan elkészül, ehető is és csak az itthon lévő alapanyagok jöhettek szóba...
Hozzávalók :
Tésztához :
- 225 g tehéntúró
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- Folyékony édesítőszer
- 1 db tojás
- 1 csomag száraz élesztő
- 50 g vaj (lágyan vagy olvasztva)
- Fahéj
- Csipet só
Töltelék :
- Barack lekvár
- Darált dió
- 2 tábla magas kakaótartalmú csokoládé (de a maradék mikuláscsoki is simán megteszi)
A tészta elkészítése egyszerű, az alapanyagokat egy tálba tesszük és alaposan összegyúrjuk. Amennyiben kemény vagy száraz lesz, egy kis langyos vízzel lágyítsunk rajta. A kész tésztát pihentetjük (expressz élesztő esetén ez 15 perc), majd vékony lapot nyújtunk belőle.
Én idáig jutottam el, amikor feltettem a kérdést, hogy most hogyan tovább, így megnéztük, hogy mi van még itthon...
A kinyújtott tésztát megkenjük a baracklekvárral, majd megszórjuk darált dióval (a széleinél hagyjunk ki egy kis sávot, különben szétválik sütésnél) és szorosan feltekerjük. Az illesztés kerüljön alulra, a végeit csípjük össze, a tetejét pedig szurkáljuk meg kicsit és kenjük meg tojással, hogy ne repedezzen meg. Előre melegített sütőben addig sütjük, amíg szép barnára nem sül a teteje.
Miután kihűlt a sütink,a vízgőz felett megolvasztott csokival egyenletesen bevonjuk a tetejét, ezután betesszük a hűtőbe és megvárjuk, hogy megkössön.
Ha megkötött a csoki, felszeleteljük a sütit és megpróbálunk hagyni a vendégeknek is belőle :-)
A szeletek száma alapján ki tudjuk számolni a szénhidrát és kalória tartalmát, mivel sajnos ezt sem lehet korlátlanul fogyasztani, ha diétázunk.