Nekem ez az egyik kedvenc ételem, nem csak azért, mert egy picit különleges, hanem azért is, mert több módon elkészíthető, lehet kicsit játszani az ízekkel.
Hozzávalók :
- Hús : lehet szárnyas vagy sertés, ízlés és hangulat kérdése, az én kedvencem ehhez a recepthez a szűzérme, de a képen látható étel karajból készült.
- Erdei gombák : lehet fagyasztott, üveges vagy konzerv is, utóbbiaknál figyeljünk arra, hogy mi van a tartósító lében, néhányban például cukor is van, ezt kerüljük.
- Főzőtejszín : 10%-os, 100-200 ml, attól függ, hogy mennyi ételt csinálunk.
- Vaj
- Só, bors, római kömény, ízlés szerinti fűszerek.
- Tejföl
- Sajt
Elkészítés :
- A húst felszeleteljük, kicsit klopfoljuk, majd sóval, borssal megszórjuk a szeleteket, valamint ízlés szerint egyéb fűszereket is használhatunk, én szeretem ehhez a római köményt, de lehet játszani az ízekkel, csak arra figyeljünk, hogy a tejszínnel passzoljanak a felhasznált fűszerek.
- Miután kicsit álltak a hússzeletek, vajon kérget sütünk mind a két oldalukra, de figyeljünk, hogy ne megpirítva legyenek. Ezután kicsit félretesszük őket.
- A lecsepegtetett (vagy kiengedett) gombákat a hús után megmaradt fűszeres vajon megpirítjuk. Itt ismét kicsit variálhatunk az ízekkel, lehet például egy kis újhagymát pirítani a gombákkal. Amikor megpirultak, hozzáadjuk a tejszínt, és folyamatos keverés mellett pároljuk ameddig a tejszín elkezd besűrűsödni. Lényeges, hogy a végeredmény ne legyen híg.
- Egy sütőtálba rétegesen halmozzuk az összetevőket, alulra egy sor hús, utána gomba és így tovább, ameddig van alapanyag.
- A sajtot (vagy sajtokat, mert ezzel is lehet kicsit játszani) lereszeljük és összekeverjük tejföllel, majd ezt a keveréket az összeállított étel tetején egyenletesen eloszlatjuk.
- Előmelegített sütőben készre sütjük. Minimum fél óra kell neki, de ez attól függ, hogy milyen vastagok a hússzeletek.
A végeredmény önmagáért beszél és tuti siker lesz és mindenki a saját ízlésére formálhatja.