Ismét egy édesség, most egy torta, amire nagyon büszke vagyok, mivel 2014-ben bekerült az első 10 helyezett közé az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett Magyarország cukormentes tortája háziversenyén.
A recept :
Hozzávalók:
Piskóta :
- 6 db tojás szétválasztva
- 6 evőkanál mákliszt (60 g)
- 6 evőkanál xilit (90 g)
- 1 csomag sütőpor
- 1 db reszelt alma
Töltelék :
- 500 g túró
- 1 db narancs lereszelt héja és kifacsart leve
- 2 evőkanál xilit (20 g)
- 2 csipet őrölt gyömbér
- 20 g darált mandula
- 35 g vaj
Bevonat :
- 500 ml habtejszín
- 3 evőkanál xilit (30g.)
- 1 csomag expressz zselatin fix
- 2 g őrölt virágkeverék
Díszítés :
- 6 kocka (kb. 25 g) 70% kakaótartalmú, cukor hozzáadása nélkül készült csokoládé
Elkészítés:
Piskóta:
A tojás fehérjét felverjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a máklisztet, a sütőport, a xilitet és végül a reszelt almát (az alma levét nyomkodjuk ki, hogy ne áztassa el a süteményt). A kész masszát kikent tortaformába szedjük és kb. 20 perc alatt előmelegített sütőben készre sütjük.
Töltelék:
A túrót a narancs levével és lereszelt héjával simára keverjük, közben hozzáadjuk a gyömbért és a xilitet, végül a mandulát és a vajat is.
Bevonat:
A habtejszínt felverjük, közben hozzáadjuk a zselatint, a xilitet és végül az őrölt virágkeveréket (én kávédarálóval kicsit rásegítettem a bolti aprításra). Ezt a masszát csak közvetlenül a felhasználás előtt készítsük el, hogy szépen tudjunk dolgozni vele.
Összeállítás:
A kihűlt piskótát két részre vágjuk, a két rész közé egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd a bevonattal körbevesszük a tortát. A hab tetejére magas kakaótartalmú, cukormentes csokoládét reszelünk (a 6 kockából kb. 4-et) , a díszítéshez a maradék habot használjuk 2 kockányi lereszelt csokoládéval elkeverve, habzsákba töltve. Narancshéjból készíthetünk további díszítést is.
A kész tortát legalább három órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.
A torta 16 szeletes, egy szeletre 244 kcal és 13,7 g szénhidrát értékekkel érdemes számolni, de mindig érdemes az aktuálisan felhasznál alapanyagokból kiszámolni az egy szeletre vonatkozó értékeket.