Régóta terveztem, hogy készítek aranygaluskát úgy, hogy beleférjen a diétánkba. Persze csinálhattam volna annyit, hogy az eredeti recept szerint elkészítem, kicserélve a lisztet teljes kiőrlésűre, a cukrot pedig eritritre vagy édesítőre, de ennyivel nem értem be, így ez lett a mi aranygaluskánk :
Hozzávalók, elkészítés :
Piskóta :
- 300 g darált dió
- 4 darab tojás
- Eritrit
- Csipet só
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját elkeverjük 250 g darált dióval és ízlés szerinti mennyiségű eritrittel, valamint egy csipet sóval. Ezután a tojáshabot apránként adagolva, óvatosan hozzákeverjük a masszához.
Egy magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral. Egy kanállal kis kupac masszát teszünk a sarkába, az oldalát megszórjuk dióval, majd jöhet mellé a következő kupac és így tovább, ameddig tart az alapanyag. A maradék diót a tetejére szórjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük, kb. 15 perc kell neki.
Öntet :
- 650 ml kókusztej (lehet tehéntej vagy bármilyen magtej is)
- Eritrit
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 db vanília rúd (vagy aroma)
A pudingport az eritrittel elkeverjük, majd a kókusztejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és sűrűre főzzük.
Tálalhatjuk melegen vagy kihűtve, ki hogy szereti.