2014-ben beneveztünk a Kor Kontroll Társaság által meghirdetett receptversenyre, ahol ez a süti a 10 díjazott étel közül az ötödik lett. A díjkiosztóról ITT olvashattok. (a 10. helyezett pogácsa is a mi receptünk, annak a receptje is olvasható lesz)
Hozzávalók:
- 250 g őrölt mandula
- 150g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 2 db tojás
- 100 g vaj
- 1 ek 12%-os tejföl
- ½ sütőpor
- Édesítő
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, nem kell megijedni, igen lágy lesz majd. Sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk a tészta 2/3-át, majd közepes lángon 5 percet sütjük.
Túrós töltelék:
- 1 kg sovány túró
- 4 tojás
- 50 g zabpehely
- Vanilia aroma
- Édesítő
A túrót, a tojások sárgáját, az édesítőt, az aromát, a csipet sót és a zabpelyhet összekeverjük. A tojás fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a túróhoz adjuk, és elkeverjük. A sütőből kivett tészta tetejére simítjuk, majd a maradék tésztát a túróra reszeljük. Egy tojás sárgáját kikeverünk pici vízzel, és óvatosan megkenjük vele a reszelt tésztát, és visszatesszük a sütőbe. Közepes lángon aranybarnára sütjük.
Teljesen kihűlt állapotban szépen lehet szeletelni (50 kocka)
Ünnepek, összejövetelek alkalmával ezt a süteményt egyaránt fogyaszthatja mindenki, még abban az esetben is, ha szoros szénhidrát diétát kell tartani. Ez a sütemény minden összetevőjében lassú felszívódású, teljes értékű szénhidrátot tartalmaz, mely nem emeli meg a vércukorszintet hirtelen, ezért fogyasztása során elkerülhető a túlzott inzulin válasz és a magas vércukor szint, és nem utolsó sorban minden tekintetben visszaadja a békebeli túrós sütemény ízét.