Legyen az ételed az életed !

Diétás,egészséges étel,lemondás nélkül.

A mi diétánk. Alapok.

2015. november 10. 21:08 - The Hamster

Ebben a bejegyzésben az általunk tartott diétának az alapjait írom meg. Ezek nem olyan dolgok, amiket fel kellett fedeznünk, csupán csokorba szedtük és betartjuk őket. Mondhatjuk úgy, hogy 'inzulin rezisztencia diéta' , mivel az egész történet innen indult.

Nos az alapok :

  • teljes mértékben le kell mondani a cukor és a fehér liszt fogyasztásáról.
  • helyettük bármilyen mesterséges édesítő, cukorpótló (xilit/nyírfacukor/, stevia, eritritol), illetve teljes kiőrlésű liszt (búza, rozs, tönköly) használható.
  • a megállapított napi szénhidrát mennyiséget el kell fogyasztani.
  • napi ötszöri étkezés, napi 160 g szénhidrát (ch) engedély esetén a következőképpen:

 

Reggeli

Tízórai

Ebéd

Uzsonna

Vacsora

30 g ch

15 g ch

55 g ch

20 g ch

40 g ch

Csak lassú felszívódású ch

10g lassú felszívódású, 5 g gyors felszívódású ch

Fele-fele gyors és lassú felszívódású ch

10g lassú, 10 g gyors vagy 20 g gyors ch

30 g lassú, 10 g gyors ch

 

 

 

 

 

Nagyon fontos, hogy ne maradjon ki egyetlen étkezés sem, mert a vércukor szint ingadozhat, rosszullét léphet fel.

  • Tejet, kefírt, joghurtot, tejfölt reggelire nem szabad, viszont sajtot (nem krémsajt/kockasajt) és túrót (pl. körözött) lehet
  • Gyümölcsöt szintén reggelire nem, viszont a többi étkezésnél lehet
  • Pirítóst reggelire nem lehet (a pirítás gyors felszívódásúvá teszi a kenyeret)
  • Minél jobban pürésítünk, pirítunk, annál gyorsabb lesz a ch felszívódása (minél jobban szétroncsolódik a szerkezete a gabonának)
  • Nem annyira jó, de ritkán lehet enni puffasztott rizst-, búzát-, bulátát
  • Gyümölcsök közül hanyagolni kell a banánt, szőlőt, szilvát (nagyon kiszámolva néha mehet)
  • Azokat a zöldségeket, amiknek 5 g/100 g alatt van a ch tartalma, nem kell számolni, szinte korlátlanul lehet enni (pl, uborka, paradicsom, paprika, retek)
  • Burgonyát, fehér rizst nagyon számolva lehet enni, bár elhagyhatóak
  • A főzési alapanyagokat mindig tisztított, nyers állapotában mérjük, a főzés nem változtat ch tartalmukon, ugyanígy a tésztáknál

Ami nekünk  nagyon bejött, és rutinná vált:

  • Kenyér: tonus kenyér valamint teljes kiőrlésű rozskenyér a jókenyértől (oda kell figyelni az összetevőknél, mert az a megfelelő, ami teljes kiőrlésű lisztből, és nem liszttel készül).
  • Műzli alternatíva a Cerbona hozzáadott cukor nélküli műzli szelete (csokis-mogyorós és piros gyümölcsös)
  • Gullon kekszek (többféle is, de az összetevőket mindenképp nézzük meg, mert nem mindegyik jó, lesz róla külön bejegyzés).
  • Édesítőszeres üdítők ihatók (cola light), a light gyümölcslevek számolva ihatóak, ezeknek van ch tartalma,
  • Tésztából ebédre vagy vacsorára 5 dkg –ot lehet megfőzni, a legjobb a teljes kiőrlésű durum tészta vagy az otthon gyúrt tészta.
  • A teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt ; teljesen úgy működik, mint a fehér liszt, ugyanúgy lehet sütit, palacsintát, bármit készíteni vele.
  • Darált mandula, darált dió és különböző maglisztek.

Ezeken kívül is rengeteg alapanyag használható, a lényeg az összetevőkben rejlik, ezekkel részletesen is fogunk foglalkozni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jofogyas.blog.hu/api/trackback/id/tr368068650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása