Ebben a bejegyzésben az általunk tartott diétának az alapjait írom meg. Ezek nem olyan dolgok, amiket fel kellett fedeznünk, csupán csokorba szedtük és betartjuk őket. Mondhatjuk úgy, hogy 'inzulin rezisztencia diéta' , mivel az egész történet innen indult.
Nos az alapok :
- teljes mértékben le kell mondani a cukor és a fehér liszt fogyasztásáról.
- helyettük bármilyen mesterséges édesítő, cukorpótló (xilit/nyírfacukor/, stevia, eritritol), illetve teljes kiőrlésű liszt (búza, rozs, tönköly) használható.
- a megállapított napi szénhidrát mennyiséget el kell fogyasztani.
- napi ötszöri étkezés, napi 160 g szénhidrát (ch) engedély esetén a következőképpen:
Reggeli |
Tízórai |
Ebéd |
Uzsonna |
Vacsora |
30 g ch |
15 g ch |
55 g ch |
20 g ch |
40 g ch |
Csak lassú felszívódású ch |
10g lassú felszívódású, 5 g gyors felszívódású ch |
Fele-fele gyors és lassú felszívódású ch |
10g lassú, 10 g gyors vagy 20 g gyors ch |
30 g lassú, 10 g gyors ch |
|
|
|
|
|
Nagyon fontos, hogy ne maradjon ki egyetlen étkezés sem, mert a vércukor szint ingadozhat, rosszullét léphet fel.
- Tejet, kefírt, joghurtot, tejfölt reggelire nem szabad, viszont sajtot (nem krémsajt/kockasajt) és túrót (pl. körözött) lehet
- Gyümölcsöt szintén reggelire nem, viszont a többi étkezésnél lehet
- Pirítóst reggelire nem lehet (a pirítás gyors felszívódásúvá teszi a kenyeret)
- Minél jobban pürésítünk, pirítunk, annál gyorsabb lesz a ch felszívódása (minél jobban szétroncsolódik a szerkezete a gabonának)
- Nem annyira jó, de ritkán lehet enni puffasztott rizst-, búzát-, bulátát
- Gyümölcsök közül hanyagolni kell a banánt, szőlőt, szilvát (nagyon kiszámolva néha mehet)
- Azokat a zöldségeket, amiknek 5 g/100 g alatt van a ch tartalma, nem kell számolni, szinte korlátlanul lehet enni (pl, uborka, paradicsom, paprika, retek)
- Burgonyát, fehér rizst nagyon számolva lehet enni, bár elhagyhatóak
- A főzési alapanyagokat mindig tisztított, nyers állapotában mérjük, a főzés nem változtat ch tartalmukon, ugyanígy a tésztáknál
Ami nekünk nagyon bejött, és rutinná vált:
- Kenyér: tonus kenyér valamint teljes kiőrlésű rozskenyér a jókenyértől (oda kell figyelni az összetevőknél, mert az a megfelelő, ami teljes kiőrlésű lisztből, és nem liszttel készül).
- Műzli alternatíva a Cerbona hozzáadott cukor nélküli műzli szelete (csokis-mogyorós és piros gyümölcsös)
- Gullon kekszek (többféle is, de az összetevőket mindenképp nézzük meg, mert nem mindegyik jó, lesz róla külön bejegyzés).
- Édesítőszeres üdítők ihatók (cola light), a light gyümölcslevek számolva ihatóak, ezeknek van ch tartalma,
- Tésztából ebédre vagy vacsorára 5 dkg –ot lehet megfőzni, a legjobb a teljes kiőrlésű durum tészta vagy az otthon gyúrt tészta.
- A teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt ; teljesen úgy működik, mint a fehér liszt, ugyanúgy lehet sütit, palacsintát, bármit készíteni vele.
- Darált mandula, darált dió és különböző maglisztek.
Ezeken kívül is rengeteg alapanyag használható, a lényeg az összetevőkben rejlik, ezekkel részletesen is fogunk foglalkozni.