Minden összejövetel fontos kellékei az édes és sós sütik, rágcsálnivalók. Természetesen ezekről sem kell lemondanunk, ha diétázunk, csak megfelelő hozzávalókból kell elkészíteni őket és persze nem árt odafigyelni, hogy mennyit eszünk meg belőlük.
Egyik kedvenc Ilyenem a tepertős pogácsa, úgyhogy addig kísérleteztem vele, ameddig nem sikerült a számomra tökéletes verzió :
Hozzávalók : 450g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 450g tehéntúró, 225g darált tepertő (lehetőleg ne bekevert, bolti vackot használjunk, hanem tepertőt ledarálva) , 2db tojás, két csomag expressz élesztő, só és bors ízlés szerint. A lisztből egy picit hagyjunk ki a nyújtáshoz.
Az összetevőket összegyúrjuk, picit állni hagyjuk, majd megint gyúrunk rajta. Amikor szépen megkelt (ez az expressz élesztő esetében 15-20 perc) néhányszor megismételve kinyújtjuk és hajtjuk a tésztát (kb 1/2 cm magasra), majd egy éles késsel négyzethálót karcolunk a tetejére és kiszaggatjuk, a maradék tésztát újranyújtjuk. A tepsit érdemes sütőpapírral lefedni, előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsülnek a pogik.
Ez a mennyiség 4-6 embernek bőven elég (a képen nem az egész mennyiség van) Sütéskor számoljuk meg, hogy pontosan mennyi pogácsánk lett, így könnyen kiszámolható, hogy egy darabnak mennyi a szénhidrát tartalma, ez szénhidrát diétát tartóknak nagyon fontos adat. A sikeres fogyás vagy súlymegőrzés egyik alappillére pedig a megfelelő szénhidrát bevitel, így mindenképp érdemes egy gyors számolást végezni, mielőtt nekilátunk a falatozásnak!