Mivel a burgonya száműzve lett a konyhánkból, sok fejtörést okozott egyes ételek elkészítése, ezek közé tartozott a brassói is, pedig mindketen imádjuk. Egy hétvégi főzőcskézés alkalmával kimaradtak apró patiszon darabkák, amiket kidobni sajnáltunk, de nem tudtuk mi legyen velük. Edit kitalálta, hogy próbáljuk meg kisütni, mint a krumplit, vesztenivalónk nincsen. Persze nem bő olajban, csak úgy finoman megpirítottuk és láss csodát, nagyon-nagyon finom és ízvilágában, karakterében és még kinézetre is "sültkrumplink" lett. Ezen felbuzdulva legközelebb már kifejezetten azért vettünk patiszont, hogy megpróbáljunk brassóit csinálni vele...íme az eredmény :
Az elkészítése sem bonyolult...kivéve, hogy senki nem szeret patiszont pucolni :-)
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- ½ fej fokhagyma
- 2 evőkanál olivaolaj
- Ízlés szerint: só, őrölt bors, majoranna, pirospaprika
- 2 db nagyobb patiszon (kb 2 kg)
- Kevés olivaolaj
Elkészítés:
A csirkelmellfilét apró kockákra vágjuk, az olivaolajat megforrósítjuk, beletesszük a csirkemellfilé kockákat, fehéredésig pirítjuk, majd a zúzott fokahagymát is hozzáadjuk, tovább pirítjuk, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, piros-paprikával, majd felöntjük 1 dl vízzel, addig főzzük, míg a hús puhává nem válik, majd „zsírjára” sütjük, hogy pici szaftja maradjon.
A patiszonokat megpucoljuk, magjukat kivájjuk, és kockákra aprítjuk, a mennyiség felét szétterítjük tepsiben, meglocsoljuk kevés olivaolajjal, és a sütőben közepes lángon megsütjük, ezt tesszük a másik felével is, majd az elkészült csirkemellfilével összekeverjük.