Gondoltam kísérletezek egy kicsit a tepertős pogácsával ,mert attól, hogy nagyon szeretjük, imádom az újításokat...pláne, ha még sikerül is, amit eltervezek :-) Kicsit variáltam a tésztán is, a tepertőt sem kevertem azonnal bele és kapott egy kis sajtot is a tetejére...az eredmény pedig nagyon jó és szép lett.
Hozzávalók :
- 540 g tehéntúró
- 550 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (ebből 10g a nyújtáshoz kellett,nem a tésztába)
- 1 csomag szárított élesztő
- Só és bors
- Kb. 1,5 dl langyos víz
- 200 g darált tepertő (ne bolti tepertőkrémet használjunk, hanem darált tepertőt, ezt sóval és borssal kicsit ízesíthetjük)
- 100 g sajt.
Elkészítés :
- A tehéntúrót, lisztet és az élesztőt összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd elkezdjük összegyúrni, egyenlőre víz hozzáadása nélkül. Erre azért van szükség, mert a túró nedvességtartalma változó, így akár az is előfordulhat, hogy csak nagyon pici víz kell majd hozzá. Addig gyúrjuk a tésztát (immár a vizet is apránként hozzáadva) ameddig egy lágy, de már nem ragadós tésztát nem kapunk. Ezután pihentetjük egy kicsit (10-15 perc) majd újra átgyúrjuk és ismét pihentetjük.
- A kész tésztánkat 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd az egyik felét megkenjük a tepertő kb 2/3 részével (kicsit felmelegítve könnyebb vele dolgozni), de lényeges, hogy csak egy vékony réteget vigyünk fel, ha ezt eltúlozzuk, nagyon elrontja a sütinket.
- Ráhajtjuk a tészta másik felét a megkent részre, majd ismét nyújtunk rajta egy keveset, vigyázva, hogy megmaradjanak a rétegek. Ezután a megmaradt tepertővel megkenjük a lap felét, és ismét behajtjuk, nyújtjuk.
- Az így kapott réteges lapot megszórjuk a reszelt sajttal, majd ezt is kicsit rányomkodjuk, végül egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. (A széléről "leeső" darabkákat összegyúrtam és mini pogik lettek belőlük)
- Sütőpapírral bélelt tesin 20-25 perc alatt készre sülnek. Ne ijedjünk meg attól, hogy sütés után a közepe lágynak tűnik, kihűlés után tökéletes lesz.
Ezután már csak elfogyasztanunk kell, persze csak annyit, amennyit a diétánk megenged, hiszen ez a sütemény sem szénhidrát-mentes. Az alsó és a felső réteg ropogós, a közepe puha, az íze pedig magáért beszél.