Legyen az ételed az életed !

Diétás,egészséges étel,lemondás nélkül.

Zsergli...avagy zserbós bejgli.

2016. január 02. 20:22 - The Hamster

Az ünnepek két kedvenc süteményét ötvöztem ebben a receptben, persze ez is egy véletlennek köszönhető, de szerencsés véletlennek tartom a dolgot :-) Jött pár vendég hozzánk, valamit ki kellett találni, ami gyorsan elkészül, ehető is és csak az itthon lévő alapanyagok jöhettek szóba...

Hozzávalók :

Tésztához :

  • 225 g tehéntúró
  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • Folyékony édesítőszer
  • 1 db tojás
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 50 g vaj (lágyan vagy olvasztva)
  • Fahéj
  • Csipet só

Töltelék :

  • Barack lekvár
  • Darált dió
  • 2 tábla magas kakaótartalmú csokoládé (de a maradék mikuláscsoki is simán megteszi)

 

A tészta elkészítése egyszerű, az alapanyagokat egy tálba tesszük és alaposan összegyúrjuk. Amennyiben kemény vagy száraz lesz, egy kis langyos vízzel lágyítsunk rajta. A kész tésztát pihentetjük (expressz élesztő esetén ez 15 perc), majd vékony lapot nyújtunk belőle. 

Én idáig jutottam el, amikor feltettem a kérdést, hogy most hogyan tovább, így megnéztük, hogy mi van még itthon...

A kinyújtott tésztát megkenjük a baracklekvárral, majd megszórjuk darált dióval (a széleinél hagyjunk ki egy kis sávot, különben szétválik sütésnél) és szorosan feltekerjük. Az illesztés kerüljön alulra, a végeit csípjük össze, a tetejét pedig szurkáljuk meg kicsit és kenjük meg tojással, hogy ne repedezzen meg. Előre melegített sütőben addig sütjük, amíg szép barnára nem sül a teteje. 

Miután kihűlt a sütink,a vízgőz felett megolvasztott csokival egyenletesen bevonjuk a tetejét, ezután betesszük a hűtőbe és megvárjuk, hogy megkössön.

Ha megkötött a csoki, felszeleteljük a sütit és megpróbálunk hagyni a vendégeknek is belőle :-)  

A szeletek száma alapján ki tudjuk számolni a szénhidrát és kalória tartalmát, mivel sajnos ezt sem lehet korlátlanul fogyasztani, ha diétázunk. 

zsergli.JPG

 

Szólj hozzá!

Aranygaluska kicsit másképp (cukor és liszt nélkül)

2015. december 30. 09:41 - The Hamster

Régóta terveztem, hogy készítek aranygaluskát úgy, hogy beleférjen a diétánkba. Persze csinálhattam volna annyit, hogy az eredeti recept szerint elkészítem, kicserélve a lisztet teljes kiőrlésűre, a cukrot pedig eritritre vagy édesítőre, de ennyivel nem értem be, így ez lett a mi aranygaluskánk :

Hozzávalók, elkészítés :

Piskóta :

- 300 g darált dió

- 4 darab tojás

- Eritrit 

- Csipet só

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját elkeverjük 250 g darált dióval és ízlés szerinti mennyiségű eritrittel, valamint egy csipet sóval. Ezután a tojáshabot apránként adagolva, óvatosan hozzákeverjük a masszához. 

Egy magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral. Egy kanállal kis kupac masszát teszünk a sarkába, az oldalát megszórjuk dióval, majd jöhet mellé a következő kupac és így tovább, ameddig tart az alapanyag. A maradék diót a tetejére szórjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük, kb. 15 perc kell neki.

Öntet :

- 650 ml kókusztej (lehet tehéntej vagy bármilyen magtej is)

- Eritrit

- 1 csomag vaníliás pudingpor

- 1 db vanília rúd (vagy aroma)

A pudingport az eritrittel elkeverjük, majd a kókusztejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és sűrűre főzzük. 

Tálalhatjuk melegen vagy kihűtve, ki hogy szereti. 

galuska2.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Aranygaluska

Isteni rántott hús liszt, tojás és morzsa nélkül.

2015. november 30. 21:12 - The Hamster

Talán ez az egyik legkedveltebb étel a húsevők körében.Diéta esetén választhatunk olyan megoldást, hogy a lisztet és a morzsát lecseréljük teljes kiőrlésűre vagy egyszerűen szakítunk a hagyományokkal és elkészítjük másképpen. Mi a második lehetőséget választottuk és elkezdtünk lehetőségeket keresni, majd néhány rossz és pár egész jó kísérlet után elkészült a következő recept :

Hozzávalók :

  • Csirkemell (ez az adag egy darabból készült, a többi hozzávaló kb. ennyihez elég)
  • 40g szárított sajtkeverék (nekem ezzel ízlik a leginkább) 
  • 10 dkg reszelt sajt (félkemény trappista, mert a másik sajt elég fűszeres)
  • 10 dkg szezámmag
  • Ollívaolaj

Elkészítés :

  • A húst vékony szeletekre vágjuk, majd enyhén megsózzuk a szeleteket.
  • A szezámmagot a szárított és a reszelt sajtot alaposan összekeverjük.
  • A hússzeletek mindkét felét megmártjuk az olívaolajban (utána csepegtessük le), majd a szezámos keverékbe forgatjuk, jól rányomkodva mindkét oldalára a bundát.
  • Az előkészített szeleteket sütőpapírra tesszük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Salátával, sült céklával is fogyasztható, de mindenki (t)egyen belátása szerint. 

Korlátlanul persze így sem fogyasztható, de legalább nem kell megállnunk egy szeletnél :-)

rantott_husi_1.JPG

 

Szólj hozzá!

Hétvégi finomság : Tepertős kocka

2015. november 29. 15:07 - The Hamster

Gondoltam kísérletezek egy kicsit a tepertős pogácsával ,mert attól, hogy nagyon szeretjük, imádom az újításokat...pláne, ha még sikerül is, amit eltervezek :-) Kicsit variáltam a tésztán is, a tepertőt sem kevertem azonnal bele és kapott egy kis sajtot is a tetejére...az eredmény pedig nagyon jó és szép lett.

Hozzávalók :

  • 540 g tehéntúró
  • 550 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (ebből 10g a nyújtáshoz kellett,nem a tésztába)
  • 1 csomag szárított élesztő 
  • Só és bors 
  • Kb. 1,5 dl langyos víz
  • 200 g darált tepertő (ne bolti tepertőkrémet használjunk, hanem darált tepertőt, ezt sóval és borssal kicsit ízesíthetjük)
  • 100 g sajt.

Elkészítés :

  • A tehéntúrót, lisztet és az élesztőt összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd elkezdjük összegyúrni, egyenlőre víz hozzáadása nélkül. Erre azért van szükség, mert a túró nedvességtartalma változó, így akár az is előfordulhat, hogy csak nagyon pici víz kell majd hozzá. Addig gyúrjuk a tésztát (immár a vizet is apránként hozzáadva) ameddig egy lágy, de már nem ragadós tésztát nem kapunk. Ezután pihentetjük egy kicsit (10-15 perc) majd újra átgyúrjuk és ismét pihentetjük. 
  • A kész tésztánkat 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd az egyik felét megkenjük a tepertő kb 2/3 részével (kicsit felmelegítve könnyebb vele dolgozni), de lényeges, hogy csak egy vékony réteget vigyünk fel, ha ezt eltúlozzuk, nagyon elrontja a sütinket. 
  • Ráhajtjuk a tészta másik felét a megkent részre, majd ismét nyújtunk rajta egy keveset, vigyázva, hogy megmaradjanak a rétegek. Ezután a megmaradt tepertővel megkenjük a lap felét, és ismét behajtjuk, nyújtjuk.
  • Az így kapott réteges lapot megszórjuk a reszelt sajttal, majd ezt is kicsit rányomkodjuk, végül egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. (A széléről "leeső" darabkákat összegyúrtam és mini pogik lettek belőlük)
  • Sütőpapírral bélelt tesin 20-25 perc alatt készre sülnek. Ne ijedjünk meg attól, hogy sütés után a közepe lágynak tűnik, kihűlés után tökéletes lesz.

Ezután már csak elfogyasztanunk kell, persze csak annyit, amennyit a diétánk megenged, hiszen ez a sütemény sem szénhidrát-mentes. Az alsó és a felső réteg ropogós, a közepe puha, az íze pedig magáért beszél. 

 

tepertos_kocka.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: tepertős kocka

Egyszerűen finomat : Bundás karfiol

2015. november 28. 21:38 - The Hamster

Egyszerűen elkészíthető, önmagában is teljes értékű étel, ráadásul nagyon finom. Egy hosszú nap végén is hamar megvan, így ha kevés az időnk, akkor is ehetünk rendeset.

Hozzávalók :

  • 2 fej karfiol
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 tojás
  • Só, bors
  • Szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz)
  • Olívaolaj (kb. 0,5 dl)

 

Elkészítés :

  • A karfiolt kisebb-nagyobb rózsákra szedjük és sós vízben félkészre főzzük.
  • A többi hozzávalóból sűrű palacsinta tésztát keverünk.
  • A karfiolrózsákat megmártjuk a tésztában és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben készre sütjük. A sütés ideje függ a karfiolrózsák nagyságától (arra figyeljünk, hogy ha nagyon apróra szedjük szét, több tésztát fog felvenni, ami növeli a szénhidrát tartalmat is) de tulajdonképpen a tészta megbarnulásával kész is vagyunk.

 

karfiol.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: bundás karfiol

Finom, gyors és egészséges : Sült cékla

2015. november 27. 16:01 - The Hamster

Elsőre kicsit furcsán hangzik, de nagyon finom és gyorsan elkészíthető csemege, amit ehetünk magában uzsonnára, de például köretként sültekhez is kiváló választás.

Hozzávalók :

  • Cékla
  • Bors
  • Olívaolaj

Elkészítés:

A céklákat meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, majd egy olyan ételhordóba vagy tálba tesszük, amit le tudunk zárni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de más fűszer is használható, kinek mi esik jól. Ezután kevés olívaolajat öntünk rá, lefedjük a dobozt és összerázzuk a hozzávalókat úgy hogy az olaj átjárja az összes céklagerezdet. Más dolgunk már nincs is, mint sütőpapírra tenni és előmelegített sütőben készre sütni. Gerezdmérettől függően 15-25 perc alatt sül meg.

cekla.jpg

 

2 komment
Címkék: sült cékla

Egyszerű, de különleges : Erdei gombás rakott hús.

2015. november 26. 21:57 - The Hamster

Nekem ez az egyik kedvenc ételem, nem csak azért, mert egy picit különleges, hanem azért is, mert több módon elkészíthető, lehet kicsit játszani az ízekkel.

Hozzávalók :

  • Hús : lehet szárnyas vagy sertés, ízlés és hangulat kérdése, az én kedvencem ehhez a recepthez a szűzérme, de a képen látható étel karajból készült.
  • Erdei gombák : lehet fagyasztott, üveges vagy konzerv is, utóbbiaknál figyeljünk arra, hogy mi van a tartósító lében, néhányban például cukor is van, ezt kerüljük.
  • Főzőtejszín : 10%-os, 100-200 ml, attól függ, hogy mennyi ételt csinálunk.
  • Vaj
  • Só, bors, római kömény, ízlés szerinti fűszerek.
  • Tejföl
  • Sajt

 

Elkészítés :

  • A húst felszeleteljük, kicsit klopfoljuk, majd sóval, borssal megszórjuk a szeleteket, valamint ízlés szerint egyéb fűszereket is használhatunk, én szeretem ehhez a római köményt, de lehet játszani az ízekkel, csak arra figyeljünk, hogy a tejszínnel passzoljanak a felhasznált fűszerek.
  • Miután kicsit álltak a hússzeletek, vajon kérget sütünk mind a két oldalukra, de figyeljünk, hogy ne megpirítva legyenek. Ezután kicsit félretesszük őket.
  • A lecsepegtetett (vagy kiengedett) gombákat a hús után megmaradt fűszeres vajon megpirítjuk. Itt ismét kicsit variálhatunk az ízekkel, lehet például egy kis újhagymát pirítani a gombákkal. Amikor megpirultak, hozzáadjuk a tejszínt, és folyamatos keverés mellett pároljuk ameddig a tejszín elkezd besűrűsödni. Lényeges, hogy a végeredmény ne legyen híg.
  • Egy sütőtálba rétegesen halmozzuk az összetevőket, alulra egy sor hús, utána gomba és így tovább, ameddig van alapanyag.
  • A sajtot (vagy sajtokat, mert ezzel is lehet kicsit játszani) lereszeljük és összekeverjük tejföllel, majd ezt a keveréket az összeállított étel tetején egyenletesen eloszlatjuk.
  • Előmelegített sütőben készre sütjük. Minimum fél óra kell neki, de ez attól függ, hogy milyen vastagok a hússzeletek. 

rakotthusi.JPG

A végeredmény önmagáért beszél és tuti siker lesz és mindenki a saját ízlésére formálhatja. 

Szólj hozzá!

Gyorsan finomat : Mandulapiskóta csokiöntettel

2015. november 17. 22:32 - The Hamster

Ez az édesség szinte bármikor "összedobható", nem igényel bonyolult összetevőket és túl sok időt, mivel amíg a piskóta sül, elkészíthetjük az öntetet, utána csak hűteni kell egy kicsit és már ehetünk is.

Hozzávalók, elkészítés :

 Piskóta : 

  • 6 db tojás
  • 200 g őrölt mandula
  • sütőpor
  • édesítő
  • csipet só

 A hozzávalókból a hagyományos módon piskótát sütünk: a tojás fehérjét kemény habbá verjük az édesítővel, majd belekeverjük a tojás sárgáját, végül a sütőporral elkevert mandulát. Sütőpapírral bélelt tepsiben 10-15 alatt megsütjük.

Csoki öntet:

  • 50 g holland kakaópor
  • 200 ml főzőtejszín
  • édesítő
  • rum aroma
  • fahéj

A kakaóport a főzőtejszínnel csomómentesen elkeverjük, majd édesítővel, rum aromával és fahéjjal ízlés szerint gazdagítjuk. Felforraljuk, és addig főzzük állandó keverés mellett, míg be nem sűrűsödik.

Sűrű keveréssel lehűtjük (így nem lesz csomós).

Ha a piskóta és az öntet is kihűl, a piskóta tetejére öntjük a csokis öntetet, darabolt mandulával díszítjük.

csokispiskota.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Almás, fahéjas palacsinta tönkölylisztből, diabetikusan.

2015. november 15. 21:59 - The Hamster

Nem mondom, hogy nagyon gyorsan elkészíthető ez az édesség, de a végeredmény magáért beszél, nagyon finom desszertünk lesz. 

Összetevők, elkészítés :

Palacsinta :

  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 300 ml tej
  • 400 ml szénsavas ásványvíz (vagy szóda)
  • 15 ml olívaolaj
  • Édesítőszer ízlés szerint

A tésztát csomómentesre keverjük, majd forró serpenyőben vékony palacsintákat sütünk. Olajat nem kell külön a serpenyőbe tenni, mivel a tésztába kevert olaj elég ahhoz, hogy ne tapadjanak le (teflonos serpenyő esetén).

Töltelék : 

  • Alma : ízlés kérdése, hogy mennyit csinálunk, de ennyi palacsintához minimum fél kg kell.
  • Fahéj : ízlés szerinti mennyiség
  • Édesítőszer : szintén ízlés szerint

Az alapanyagokat összekeverjük és az alma saját levén megpároljuk. Kis hűtés után megtöltjük a palacsintákat, fahéjjal megszórva tálaljuk.

almas_palacsinta.JPG

 

Szólj hozzá!

Vasárnapi klasszikus : Húsleves

2015. november 15. 18:31 - The Hamster

Vasárnap kicsit több idő marad a főzőcskézésre, így elkészíthetünk egy igazi húslevest.

Összetevők :

  • Csirkehús : a mellehúsán és a combjain kívül minden ehető része a lábosba került.
  • Zöldségféle : sárgarépa, gyökér, karalábé, hagyma, paprika, kelkáposzta, zeller, zöldség zöldje. Persze ízlés kérdése, hogy mik kerülnek bele, a zeller és a kelkáposzta is elhagyható.
  • Fűszerek : egész fekete bors, ételízesítő (adalékanyag, színezék és cukormentes, csak só és szárított zöldség van benne)

A megmosott csirkehúst hideg vízben feltesszük főni,lassú tűzön hagyjuk felforrni, majd a keletkező habot folyamatosan eltávolítjuk a tetejéről. Forralás közben megtisztítjuk, majd megmossuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Miután már nem habzik az alaplé, beletesszük a zöldségeket, fűszereket és alacsony lángon, amin éppen csak gyöngyözik a leves teteje készre főzzük az ételt, ez kb. három órát vesz igénybe. 

Miután elkészült a levesünk, kiszedjük belőle a zöldségeket és a húst külön-külön tálba, a levet pedig egy kis lyukú szűrőn leszűrjük, így lesz tiszta a levesünk. 

Az összetevőket külön-külön tálaljuk, így mindenki az ízlésének megfelelően tudja összeállítani az ételét. Aki igényli, főzhet hozzá külön egy kis cérnametéltet, természetesen a diéta szabályait betartva teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készültet és ezt a mennyiséget bele kell számolni a napi szénhidrát bevitelbe.

husleves.JPG

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása